Nieuwe oma

mannen tassen

Ben je bijna nieuwe oma? Wat leuk! Gefeliciteerd. Misschien lijkt het nog helemaal niet zo lang geleden dat jij nieuwe mama was en je dochter de wereld in hebt geholpen. Je weet dan zeker hoe eng het was en wilt je dochter daar graag zo goed mogelijk in ondersteunen. Je herinnert je misschien ook nog hoe mooi die eerste momenten samen zijn en kan niet wachten om het een beetje te kunnen herleven in je kleinkind. Oma zijn is ook misschien wel een shock, ben je al zo oud? Het leven tikt door, maar vrees niet, er komt een hele mooie tijd tegemoet. Straks ben je niet meer van de Kinderkleding weg te houden. Hier vertellen we je hoe je je dochter zo goed mogelijk kan helpen en een goede oma kan zijn!

Geef de ruimte

Je wilt je dochter als eerste wel ruimte geven. Maar schroom ook niet om haar advies te geven, haar te vertroetelen en haar nieuwe baby te overladen met babykleding voor jongens die je hebt gevonden. Want daar heeft ze alleen maar profijt van. Maar goed zoals we zeiden, geef haar ook de ruimte. Het is voor haar ook een hele spannende tijd en zij weet waarschijnlijk ook niet precies wat ze moet doen. Maar veel daarvan moet ze zelf uitvinden. Ze moet haar eigen fouten maken net zoals jij dat hebt gedaan en dus moet je haar een beetje loslaten. Zorg dat ze wel weet dat je er altijd voor haar bent als ze je nodig hebt. Je kunt namelijk op een afstandje heel veel doen voor haar. Ze zal je later alleen maar dankbaar zijn dat je haar niet hebt overweldigd maar er ook wel altijd was. Het kan namelijk veels te veel zijn om alle aandacht ineens te hebben van iedereen en misschien wilt ze het wel zelf doen, dat is ook oke. 

Self care 

Moedig je dochter aan om vrije tijd te nemen na de baby. Bied aan om de baby een paar uur mee te nemen naar het park zodat ze even bij kan komen. Sommige moeders vinden het heel moeilijk om weg te zijn van hun baby’s maar ze zal het wel moeten leren. Waarschijnlijk is ze een beetje overspannen. Het is namelijk wel ineens een hele grote verantwoordelijkheid maar daarnaast is het niet heel gewoonlijk dat nieuwe ouders veel slaap krijgen. Door de baby even weg te nemen kan ze ook goed op haarzelf letten. Je kunt ook hulp bieden bij het huishouden. Want als de baby eindelijk slaapt moet de nieuwe mama waarschijnlijk nog een miljoen klusjes in huis doen, zo komt ze nooit toe aan tijd voor haarzelf. Dus zo kan je haar ook heel erg helpen. Let goed op je dochter dat ze wel goed haarzelf blijft zorgen en biedt haar gewoonweg steun waar je dat kan! Moedig het aan als ze iets leuks wilt doen met een vriendin of een keertje weer even uit kan slapen. Verder is het een mooi en magisch avontuur, jullie zullen elkaar een goede steun zijn. Veel plezier en succes.